maandag 1 maart 2021

Michail Gorbatsjov.....90 jaar!

 


Op 2 maart wordt Michail Gorbatsjov 90 jaar!
Hoeveel mensen weten nog, dat Gorbatsjov met Glasnost en Perestrojka kwam. Openheid en Verandering.
Over Gorbatsjov gesproken. Begin jaren '80 vorige eeuw, kwamen er in de hoofdsteden van Europa honderdduizenden mensen demonstreren tegen een mogelijke atoomoorlog tussen de VS en de Sowjet Unie. 
De door het Westen gecreëerde opvatting dat Amerika de Russen op de knieën heeft gedwongen, is óók ánders uit te leggen. Gorbatsjov en Shevardnadze hebben een oorlog VOORKOMEN die op Europees grondgebied had kunnen worden uitgevochten. Sedert die tijd heeft na het gedwongen vertrek van Gorbatsjov in 1990 er een plundering plaats gehad in Rusland en pas na het aantreden van Putin is er voor de Russen weer sprake van verbetering van levensstandaard.

In het najaar van 2019 verscheen het boek van Gorbatsjov met als titel: "Wat er op het spel staat / Mijn oproep tot vrede en vrijheid". 


Er was nauwelijks aandacht voor. Hij die in 1990 de Nobelprijs voor de vrede kreeg. 
Het kan bijna niet anders dan dat Gorbatsjov diep en diep teleurgesteld zijn verjaardag beleefd. Hij is bij zijn leven al bijna vergeten.  Niet door mij, maar het klinkt deze keer wrang om te eindigen met Leefse, maar doe het tóch! Met in mijn achterhoofd een gedachte van Napoleon Bonaparte: 'De mooiste overwinning is de overwinning op ONWETENDHEID!
Iets om over na te denken, vooral voor politicus Baudet, die "gelooft", dat Napoleon een massamoordenaar was. Tja.....

Dan tóch maar: Leefse!

En.....deze Duitse documentaire met Gorbatsjov:

Van onze kant: Van Harte Gefeliciteerd Hr. Gorbatsjov!

Aaltje.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten