dinsdag 30 juni 2015

Klassenstrijd..... 30 juni 1892



In juni 1892 vindt er in Homestead (Pennsylvania) een arbeidsconflict plaats, dat door zijn hevigheid landelijke bekendheid krijgt.
Onderhandelingen tussen arbeiders en directie van de Carnegie-metaalfabriek over een nieuw arbeidscontract worden door waarnemend directeur Henry Clay Frick afgebroken zonder dat er een overeenkomst is bereikt met de (destijds zeer sterke) vakbond der metaalarbeiders. Frick dreigt vervolgens alle bij de vakbond aangesloten arbeiders te ontslaan en alleen niet- vakbondsleden in dienst te nemen. Wat begonnen was als een loonconflict, verandert hierdoor in een strijd over het bestaansrecht van de vakbond. Als Frick zijn dreigement daadwerkelijk gaat uitvoeren, roepen de  (inmiddels ontslagen) vakbondsleden een staking uit, op 30 juni. De vakbondsleden verhinderen stakingsbrekers het fabrieksterrein te betreden.
Om de staking te breken zet Frick een driehonderd man sterke Pinkertonbrigade in.
In de grimmige strijd die daarop volgt, dat op 6 juli zijn dieptepunt bereikt, worden tien arbeiders en drie Pinkertonagenten gedood, honderden raken gewond.*

Pinkerton was een detectivebureau dat als taak had, fabrieken te "beschermen" tegen stakingen.
Na dit vreselijke gebeuren in 1892, kwam er een wet, die bureaus zoals Pinkerton, verbood. Daarvoor in de plaats werd het Federal Bureau of Investigation (FBI) opgericht, die in feite hetzelfde deed als Pinkerton!

Het verloop van het leven van Alexander Berkman en Emma Goldman, die elkaar in die tijd al kenden en een nauwe vriendschapsband hadden, zal door dit gebeuren bepaald worden. Daarover wil ik graag in de komende tijd nog iets meer schrijven.

De minachting die deze werkers hebben ervaren, ervaart nu de bijna volledige Griekse bevolking, nu ze oog in oog staan met degenen die de volledige beschikking hebben over de behoeftebevredigingsmiddelen, die we GELD plegen te noemen!

* Uit het boek: "Mijn leven" van Emma Goldman.

Leefse
Aleke.
                                                                                                                                       



Geen opmerkingen:

Een reactie posten