zaterdag 14 maart 2015

IJsland en democratie.

Meer dan duizend jaar geleden, woonden er ongeveer 900 mensen op IJsland. Op een gegeven moment ontstond er een onderlinge twist. Het was duidelijk, dat wanneer het tot wapengeweld zou komen, er geen levensvatbaar bestaan mogelijk zou blijken, omdat de groepen ongeveer even groot waren, ze zouden elkaar totaal uitmoorden. 
Er is toen één man geweest, die enig aanzien genoot, jong, krachtig en rechtvaardig was en begreep dat er NIET gevochten moest worden.
Hij was, en dat is vermeldenswaard, een christen.
Vóór de mogelijke strijd zou ontbranden, belegde hij wat we nu een vergadering zouden noemen, waarbij vrijwel iedereen aanwezig was. Hij schetste de situatie en vroeg ná zijn idee te hebben uitgelegd, of ze een keuze wilden maken om te gaan strijden of om te gaan onderhandelen. De keuze werd bepaald door het al dan niet neerleggen van de zwaarden bij de ene oplossing, n.l. onderhandelen of de andere en dan de zwaarden omhoog te steken.
Massaal werden de zwaarden op de grond gelegd. 
Dit is het geboorteuur van onze parlementaire democratie. In het woord parlement zit het Franse woord 'parler', dat spreken betekent.
De gangbare opvatting dat onze democratie uit het oude Griekenland komt, is alleen al daarom onjuist, omdat alle vrije mannen, SLAVENHOUDERS waren. Hetgeen niet gold voor de werkelijk vrije mensen op IJsland.

Op dit moment beleven we, nadat de IJslanders zich hebben ontdaan van malafide bankiers, zich evenmin laten knechten door Brussel, dat wil zeggen, de regering van IJsland laat zich NIET leiden door wat "Europa" wil. Weliswaar heeft er geen volksraadpleging plaats gehad, wat in feite ondemocratisch is maar wél verdedigbaar. In sommige gevallen moet de leiding van een land de bevolking een dictaat opleggen. 
Het gegeven, dat IJsland ongeveer 300.000 mensen heeft, mag als voorbeeld dienen, dat de zogenaamde Nieuwe Wereldorde onmogelijk écht democratisch kán zijn. Het schermen met vrijheid en democratie, wat nu Bon Ton is, zal een staatsvorm opleveren, die verdacht veel lijkt op die van de Griekse Oudheid. Met een kleine groep vrijgestelden, een zéér grote groep die het leger vormde zoals in Sparta en een nog véél grotere groep slaven. Willen we zo'n wereld?
Weliswaar komt het woord democratie van demos kratein, hetgeen volksregering betekent, maar wat naar mijn idee tamelijk misleidend is, als het gaat om een grote gemeenschap.
Het was én wordt een slavenstaat!

Overigens, de man op IJsland, wiens naam ik vergeten ben, die de werkelijke parlementaire democratie gegrondvest heeft, heeft ongeveer 40 jaar lang het bevoegd ERKEND gezag genoten. Na zijn dood was de periode van voorspoed voor de hele bevolking voorbij. Omdat er opnieuw een machtstrijd oplaaide, die keer op keer in een bloedbad eindigde.

Leefse 
Aleke.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten