dinsdag 22 september 2015

Overcompensatie via kunst!



Af en toe krijg ik een beetje het rare gevoel, dat we belachelijk worden gemaakt, alsof er op ons wordt neergekeken! We, de gewone mensen, wij dus!
Want..... wat moeten wij, de Nederlandse hardwerkende bevolking, nu met een schilderij van Rembrandt, aangekocht door het ministerie. De kosten zijn verdeeld, maar wat maakt dat nu uit? Het bedrag: € 160.000.000.
160 miljoen euro!!!!!!!!!!
Met prachtige verhalen: dit is zóóóó bijzonder deze twee schilderijen, alsof het gisteren is gemaakt, alsof de mensen zo tot leven kunnen komen. Bla, bla, bla!!!
En wat voor mensen..... in deze kledij....., dat waren niet de gewone mensen, maar een rijke bovenlaag.
Kunst uit de "Gouden eeuw". Wááát gouden eeuw??? Hoe is Nederland in die tijd aan dat vele geld gekomen? Via roof, uitplundering van gewone mensen in koloniale gebieden. Niets menswaardigheid, niets aan opbouw voor inheemse bevolking! In tegendeel, de Nederlandse koopmansmentaliteit heeft geheerst en gewaard met een meedogenloosheid en afslachting, moord en doodslag!  Bijvoorbeeld, in een korte periode van 60 jaar, liep de bevolking op Java, van 80.000, terug naar 10000:  gouden eeuw!? Voor wie?
De VOC mentaliteit wordt tot op de dag van vandaag geprezen! Maar, we moeten ons er voor schamen!!!
OP school, vroeger, werd er uitsluitend positief over die gouden eeuw gesproken. Wist je als kind veel, maar ja, daar begint de indoctrinatie al.
Natuurlijk gaan er stemmen op: "dit geld kan beter besteed worden aan voedselbanken (hoewel dat niet eens nodig zou MOETEN zijn); aan de zorg; aan huisvesting; aan PGB's; aan kunst bereikbaar maken voor iedereen; aan onderwijs, dat studeren voor IEDEREEN mogelijk is; aan......!!!
Waar heeft "Nederland" het voor nodig zo'n kapitaal uit te geven voor deze twee schilderijen?
Ik hoorde gisteren op de radio, dat deze koop voortkomt uit Nederlandse minderwaardigheidsgevoelens. Verduld, het doet mij denken aan het psychologische begrip: "Overcompensatie" en dan gebruikt op een negatieve manier. Nederland, een klein land, dat ten koste van de gewone man, in alles groot wil zijn.
Stel dat hier een referendum over gehouden zou worden, stel dat 70 á 80% hier tegen in gaat. Dan weet ik nu het resultaat al: het gebeurt even goed, net als met het referendum van de Europese Unie, of wat er kortgeleden in Griekenland gebeurd is.
Er ontstaat bij mij een gevoel van minachting voor de leidende elite, die zich NIET bekommert om de noden van de bevolking!!!
Overigens zal Rembrandt van de miljoenen die er aan zijn kunstwerken worden uitgegeven, nooit iets van zien en merken.

Leefse
Aleke!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten