vrijdag 1 mei 2015

1 Mei


"Wanneer je liefhebt, zonder wederliefde op te wekken, d.w.z. wanneer je liefhebben als liefhebben geen wederliefde produceert, wanneer je je niet door een manifestatie als liefhebbend mens tot geliefd mens kunt maken, dan is je liefde onmachtig, een ongeluk'. 
Karl Marx (1818-1883).

Karl Marx, bijna vergeten, verguisd, (moedwillig?) foutief geïnterpreteerd. Schrijver van "Het Kapitaal, kritiek der politieke economie", waarvan zijn moeder zei: 'Zorg dat je het krijgt, in plaats van erover te schrijven'.
"Das Kapital", dát is zo moeilijk te lezen, nauwelijks te begrijpen..... begin er maar niet aan!.
De meeste mensen die iets over Marx weten, hebben óver hem gelezen en niets ván hem!.

Zo, dit zijn een paar statements over een man, die zijn leven in dienst heeft gesteld van de bewustwording en ontwaking van de gewone mens, of de arbeider ( zo wil je tegenwoordig toch niet meer genoemd worden?).
Nu heeft juist deze Marx bovenstaande uitspraak gedaan over liefde. Een uitspraak die ik in mijn boek "Alsof het goed was" aanhaal, omdat dit mijn vergissing in de liefde heel treffend tot uitdrukking brengt.

Wat weten wij nu eigenlijk van liefde? Erich Fromm heeft er een boek aan gewijd: 'Liefhebben, een kunst, een kunde'.
Er zijn vele, vele boeken, bibliotheken vol, verschenen over liefde, verloren liefdes, onbeantwoorde, stille liefdes, liefdesverdriet, ga zo maar door. Weten we na het lezen van al die boeken uiteindelijk wat liefde is? Vaak door schade en schande en soms heel veel verdriet, worden we wijzer.
Liefde, een gevoel!
Nog geen 200 jaar geleden, huwden partners met elkaar niet uit liefde, maar uit berekening.
De grote, ook al verguisde Napoleon Bonaparte, was de eerste die liet zien, dat het ook anders kon, dat je uit liefde tot elkaar kunt komen.

Aan dit drietal wil ik nog één toevoegen: Jezus. Bestaan of niet, Zijn leven was een oproep tot liefde.
Van deze vier genoemde namen, waren drie Joden, waarbij Napoleon de Joden hun burgerrechten heeft gegeven. Een daad van respect en dat is een gestalte van liefde!

1 Mei: Een soort Pasen voor de niet-kerkelijke wereldburger, de gewone man, de harde werkers, de student, de medemens.
1 Mei: Vuist omhoog, in plaats van een afgebeelde devote Christus aan het kruis met neergeslagen ogen. Het mag er allemaal zijn, op verschillende momenten in je leven.
Maar..... met Pasen vrij..... dan ook met 1 mei!
Opstandingsdag van de mens!
Dát zou al een daad van liefde zijn!
En een stap naar de humanisering van het leven op aarde!

Een goede 1 mei gewenst!

Leefse
Aleke.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten