zondag 31 januari 2021

Boos?.... Kwaad?.....Razend.....!!!

 

Een hypnose zuil.

Tot voor kort had je nog een mens op straat kunnen zien lopen: gebukt, half jankend van ellende!
Gebukt onder het onrecht, dat mensen wordt aangedaan.
Ik zag winkels op slot, een trieste aanblik van winterkleding dat niet gedragen kán en mag worden. In een andere winkel zag ik nog wat personeelsleden heen en weer lopen, om online bestellingen af te handelen?
Maar naar binnen gaan? NEE!!! Verboden!!!
Hier en daar zag ik mensen lopen met mondkapjes op, ja, buiten op straat. (Zelfs aan het strand kunnen sommigen het niet laten.)
Ook zie ik regelmatig mensen in auto met hun mond bedekt onder een lap stof.
Hier en daar verschijnen al wat lege winkels. Hebben ze het niet gered? Maar, het aantal faillisementen loopt toch nauwelijks op volgens de media?
En dan die avondklok.
Wie was overigens dat mens die gebukt liep? 
Ja, ik.....zodra ik buiten de deur kom, valt die verpletterende deken over me heen: ONRECHT!

Ja maar het is toch een vreselijke pandemie? We moeten het toch allemaal samen zien te klaren?
Samen? Er is nog nooit een samen geweest. Ja, in Lapland leven nog Samen, die elkaar werkelijk nodig hebben om samen staande te blijven.
Maar in onze Westerse maatschappij een samen? Ja, geïnstitutionaliseerd.  Een georganiseerd zorgen voor elkaar. We weten nauwelijks meer wie we als individu zijn, laat staan dat we weten wat een samen is.
Een oude Joodse dame, een psychoanalytica, zei ooit: "Jullie christenen hebben het over naastenliefde, maar hebben nauwelijks geleerd eerst JEZELF lief te hebben".

Ik begreep gaandeweg tijdens deze "tweede golf", lockdown, avondklok, dat gebukt gaan onder deze last, mij evenmin goed doet. Dan heeft Rutte q.s. mij alsnog te pakken, wat krijgen we nou?

Aan de basis van mijn verontwaardiging ligt het WETEN, dat het onmogelijk is, dat er binnen tien maanden, één, nee meerdere vaccins zijn geproduceerd, die de hele wereldbevolking zou moeten behoeden. En dan te bedenken, dat de farmaceutische industrie, zich vooraf al heeft ingedekt en gevrijwaard heeft, tegen aansprakelijkheid. Zij gaan er met de winst vandoor en daarna naar de kroegen en de wijven :) 
De bevolking zit met de gebakken peren.

Adele Bloemendaal zingt: "Recht naar de kroegen en de wijven".
De tekst en muziek is van Jaap van der Merwe.

't Is heel geen kunst om poen te beuren
Wie handig steelt krijgt 't cadeau
Gewoon met rotte koopwaar leuren
Met eeuwig zieleheil en zo
Je kan gaan roven in de nacht
En waar je met dat geld moet blijven
Dat door bedrog wordt ingebracht
Recht naar de kroegen en de wijven

Hou je hand op als een schooier
Dan deelt Piet Snot z'n armoe uit
Of neem een meid en speel de pooier
Zij krijgt de ziekte, jij de buit
Er zijn er die pornografie
Of politieke liedjes schrijven
En met de opbrengst, hup twee, drie
Recht naar de kroegen en de wijven

't Is heel geen kunst om poen te vangen
En doorgestoken kaart bij 't spel
Een keer een concurent op hangen
Doe 't in 't groot, dan mag het wel
Dan mag bedrog, oplichterij
Verkrachting, moord en slavendrijven
En dan maar weer verheugd en blij
Recht naar de kroegen en de wijven

t Is heel geen kunst om poen te krijgen
Als knecht, al is 't niet veel helaas
Toch braaf zijn, al is 't niet voor je eigen
Maar 't is zo handzaam voor je baas
Schok je belastingcenten vlot
En wil je weten waar ze blijven
Dan loopt het spoor (Ja, jongens)
Recht naar de kroegen en de wijven

Is het overigens niet opvallend, dat alle grote wereldbeslissingen die genomen worden, ook nu, vrijwel uitsluitend door mannen worden genomen en daarnaast een handjevol vrouwen, maar dan wel van het soort, waarin het mannelijk deel in hen, sterk aanwezig is.

Ik liet gaandeweg toe, dat ik het gebukt gaan onder het onrecht, OM KAN KEREN en.....wat blijkt.....ik ben boos, nee kwaad....Wáááát.....razend!
Oei, over het algemeen wordt dat niet van vrouwen verwacht. Ja, een vrouw mag wel boos zijn, maar écht razend? Dan word je al gauw voor een kenau, bitch, heks of wat dan ook uitgemaakt. Zie, of hoor je iemand in de media écht kwaad zijn?
Ja, als mensen zich niet aan de maatregelen houden, of tijdens de rellen de eerste avonden na het ingaan van de avondklok.
Ik kom nog uit een tijd waarin kinderen gehoorzaam moesten zijn. Was je een keer boos, want aan kwaad zijn kwam je nauwelijks toe, dan werd dat al gauw de kop in gedrukt. Het recht op kwaad zijn, zat er niet in. Laat staan als meisje, als vrouw.
En nu ben ik af en toe zo ontzettend kwaad, dat ik het ook toelaat.
Kwaad, omdat de media géén kritisch geluid laten horen, razend omdat kinderen hun jeugd wordt ontnomen, oudere mensen die thuis zitten en maar moeten zien hoe ze hun zorgen kunnen delen, eenzaam worden.
Ontzettend kwaad, omdat demonstreren gedemoniseerd wordt, zo niet, onmogelijk wordt gemaakt. Zelfs het goedwillende koffiedrinken als alternatieve actie, wordt aan banden gelegd.
Razend om zoveel redenen.
Een bokszak hier in huis zou mij goed van pas kunnen komen.

Laatst sprak ik een man, die me zei: "Ik ben eigenlijk wel blij dat dit allemaal gebeurt. Dat is goed voor je karma!"
Op dat moment staat mijn verstand even stil. Goed voor het karma van de horeca ondernemer, die eind oktober al uitriep: "Wat een rampjaar!"? Of twee moeders die ik op straat tegen elkaar hoor zeggen: "Ik maak me zorgen om mijn kind, hij is de laatste tijd stiller, lacht niet meer en kan niet in slaap komen". Of de oude vrouw in de winkel, die hijgend haar mondkapje draagt en nauwelijks adem kan halen, omdat ze te weinig lucht krijgt?. Voor de vrouw die een acupunctuur praktijk heeft en tegen haar cliënten moet zeggen: "Ik kan je niet langer helpen, want ik moet mijn praktijk sluiten, jammer, u knapte op maar..... orders van boven!" Goed voor haar karma???? Ik geloof dat hij zich een lichtwerker noemde.......

Nee, een vrouw die kwaad is, roept ongemakkelijke reacties op. Ze zal wel haar "periode"krijgen, of, ze is gefrustreerd. Uitlatingen van mannen weliswaar.
Wordt van de vrouw dan nog steeds verondersteld, dat we ons als een soort heilige Maria, ja diegene die vroom met het kinderke Jezus wordt afgebeeld, die ze natuurlijk onbevlekt in haar schoot ontvangen heeft, moeten gedragen?!
Leeft er nog steeds diep verscholen het beeld van de vrouw, dat zij tóch wel schuldig is aan de ellende in de wereld, de zondige Eva zogezegd? Dat we daardoor onze mond moeten houden, laat staan razend mogen worden? Waar halen we het lef vandaan?!
Past het niet in het beeld dat men van de vrouw heeft, dat zij kwaad zou kunnen en mogen zijn?
Deze week las ik, dat vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn in de top van bestuursorganen.
En is de ongelijkheid in lonen, de zogeheten loonkloof tussen mannen en vrouwen inmiddels opgeheven?

Hoeveel vrouwelijke componistes zijn er bekend, naast Clara Schumann en Fanny Hensel- Mendelssohn?
Wie kent muziekwerken van bijvoorbeeld Amy Beach, of Hortense de Beauharnais (echtgenote van koning/konijn van Nederland, Lodewijk Napoleon), of Belle van Zuylen om er zo maar even een paar te noemen?!
En dan vrouwen uit de bijbel, het is een mannenzaak, laat dat duidelijk zijn en Maria Magdalena was natuurlijk een hoer. Zo is althans bepaald door de heren bijbeluitleggers, meestal rooms-katholiek.

Als meisje van 2,5 jaar, werd ik al hardhandig met de neus op het feit gedrukt, dat je moet gehoorzamen en moet luisteren naar diegene die het voor het zeggen heeft. Wat was er gaande?
Ik moest geopereerd worden aan mijn keelamandelen. Eruit met die lastpakken. Zoals dat toen ging, stonden wij als kinderen in een rij, gekleed in witte hemden met rubberen schorten, te wachten tot we aan de beurt waren. Later heb ik het vaak genoemd: "Als lammeren die naar de slachtbank werden geleid".  Op een gegeven moment stond ik bij de arts. Ik mocht bij hem op schoot en zodra ik zat, kreeg ik een idioot gek zwart ding (een narcosemasker) tegen mijn gezicht aangedrukt van de verpleegster. Ik wilde dat niet, vertrouwde het niet en werd kwaad, ondertussen proberend dat stinkding van me af te duwen. Nou ja, tegen zo'n overmacht red je het als klein mensje niet, de zuster werd op mij kwaad, sloeg me in het gezicht en....de rest kunt u wel raden, ik kon niet anders dan er in zuchten om daarna in slaap te vallen.
Ik heb dus niets met mondkapjes, muilkorven of hoe je het maar noemen wilt en zal bij iedere keer dat ik gedwongen word zo'n ding te dragen, daar inwendig mijn eigen draai aan geven en me er steeds heel sterk bewust van zijn, dat ik het draag en af zal doen, zodra ik nog niet eens buiten ben. Nu geldt voor mij: Niet in slaapvallen!

Ja, ik ben af en toe ontzettend kwaad. En wat blijkt, ik heb ontdekt, dat zodra die woede, (zolang die niet tegen mijzelf, of een ander is gericht en dat gebeurt niet), zich ontketent, daarachter een enorme kracht schuilgaat. Een niet mis te verstane LEVENSKRACHT!
En misschien roept het besef van die kracht angst op. Dat zijn we niet gewend, vrouwen niet en mannen evenmin. Door de hele geschiedenis heen, met name veroorzaakt door het christendom, hebben vrouwen de houding aangenomen zich aan te passen, want diep van binnen, onbewust, regeert de Eva van het rooms-katholisme nog steeds.
Alfred Adler, die ik al vaker heb genoemd, maakt onderscheid tussen: passief of actief ontmoedigd zijn. Ook noemt hij het begrip: constructief ontevreden zijn: doe wat met je onvrede!!!

Nee, nu zie je niet meer iemand gebukt onder een zware last op straat lopen, en als er wel zo iemand loopt, dan ben Ik het niet!!!
Hoe dan wel? Daar kom ik nog wel op terug, want ik ben inderdaad constructief ONtevreden!


Neneh Cherry zingt Woman op de melodie It's a man's world van James Brown


You gotta be fortunate, you gotta be lucky now
I was just sitting here thinkin' good and bad
But I'm the kind of woman that was built to last
They tried erasing me, they couldn't wipe out my past
To save my child, I'd rather go hungry
I've got all of Ethiopia inside of me
And my blood flows through every man
In this Godless land, that delievered me
I've cried so many tears even the blind can see
This is a woman's world, this is my world
This is a woman's world, for this man's girl
There ain't a woman in this world, not a woman or a girl
That can't deliver love, in a man's world
I've born and I've bread, I've cleaned and I've fed
And for my healing wits, I've been called a witch
I've crackled in the fire, and been called a liar
I've died so many times I'm only just coming to life

This is a woman's world, this is my world
This is a woman's world, for this man's girl
There ain't a woman in this world, not a woman or a girl
That can't deliver love to a man's world
And my blood flows
Through every man and every child
In this godless land that delivered me
I've cried so many tears even the blind can see
This is a woman's world, this is my world
This is a woman's world, for this man's girl
There ain't a woman in this world, not a woman or a girl
That can't deliver love in a man's world
Oh this is a woman's world
 
Leefse!

                                    
Aaltje.

De teksten zijn van de site: songteksten.nl LyricFind

Geen opmerkingen:

Een reactie posten