vrijdag 29 december 2017

Links.... rechts..... midden....???


Tussen neus en lippen door, hoorde ik de cabaretiere Louise Korthals in een interview zeggen, (waar ik inviel en maar een stukje van heb gehoord), dat Dolf Jansen, met wie zij samen op de planken staat, van zijn linkse imago af wil.
Af wil van het linkse imago?

Wat ben je dan voor iemand? Ik bedoel wat heeft het links zijn dan ooit betekend voor deze Dolf?
Meegaan met links in de tijd, dat het "in" is om links te zijn en zodra de wind vanuit een andere hoek gaat waaien, daarin meegaan?
Dat kan dus ook nog?
Niet links, ofwel socialistisch zijn, omdat je wilt strijden voor gelijkheid, vrijheid en solidariteit?!

Tja, links is uit, niet meer van deze tijd, je moet liberaal zijn.
Of een ander geluid: "Het gaat niet meer om links, of om rechtse politiek"
Vrijheid!!!
Vrijheid voor wie?
Voor de ondernemer!
De multinationals!

Deze week was er op de Duitse tv een kort item over de verrechtsing in Denemarken.
Dat land waar vluchtelingen 2 jaar geleden hun bezittingen af moesten staan, bij binnenkomst aan de grens.
Dit Denemarken is sinds half november voorzitter van het comité van ministers van de Raad van Europa. Dit houdt o.a. in, dat zij moeten toezien, dat de mensenrechten nageleefd worden in de lidstaten. Hier is meer erover te lezen.
Maar wat zich nu afspeelt tegelijkertijd in Denemarken, gaat lijnrecht tegen deze doelstelling in. Want, onder verwijzing van één crimineel, woonachtig in Denemarken en uit Kroatië afkomstig, die niet uitgeleverd kan worden, wordt een fundamenteel mensenrecht ter discussie gesteld door uiterst rechts en wordt het vuurtje in de Deense samenleving opgestookt, dat buitenlanders eruit gezet moeten kunnen worden. Deze kleine uiterst rechtse volkspartij, krijgt daarin de steun van de minister-president Rasmussen, omdat hij deze partij nodig heeft, om te kunnen regeren. Waarmee ook deze man in troebel water vist.
Hier is het 2 minuten durend filmpje te zien.

In Oostenrijk gaat het dezelfde kant op..... Optreden tegen de vluchtelingen, weg met de Juncker-Merkel koers.
De Brexit is naar mijn idee gesteund door de gedachte, dat er teveel buitenlanders in Groot-Brittanië wonen en daartegen  moet een halt worden toegeroepen.
Sentimenten, die maar wat graag worden aangewakkerd.
Oostenrijk gaat Polen en Hongarije achterna.
De EU is nog te links! Als het ware!
Het Europa van nu is niet de Europa die ik me wens, maar het dan gaan zoeken in uiterst rechtse partijen?
Nee! Nee! Nee!
De stap van uiterst rechts naar fascisme is heel klein.

Catalonië wil een republiek worden. Het kenmerk van een republiek is, dat er geen koningshuis aan de top staat. Dit gegeven hoor je nooit bij de commentaren. Dit land, Catalonië, wat een volwaardig land is, wil onafhankelijk worden van het koninkrijk Spanje. De huidige koning Felipe VI, die tegen de vrijmaking is, en dit luid en duidelijk heeft verkondigd, kan bestaan, dank zij, de fascistische dictator Franco, die het koningshuis in Spanje heeft doen herintreden.
Catalonië wil een eigen land zijn, zonder inmenging van de Spaanse monarchie.
Je hoort bijna uitsluitend voor de media, dat de onafhankelijkheidsstrijd voor tweespalt binnen de gemeenschap zorgt.
Tja.....

De beroemde cellist Pablo Casals, Catalaan, hadden de fascisten het liefst op het podium gezet, met zijn cello en afgehakte onderarmen.
Een kleine introductie over deze grote musicus, is te zien op het filmpje, met prachtig inleidende woorden van Albert Einstein!


Bij het uitbreken van de Spaanse burgeroorlog in 1936, is er een pianoconcert afgebroken, in de concertzaal werden de lichten gedoofd, op de vleugel werd een kaars geplaatst en speelde de concertpianist de Marche funebre van Chopin.
Hierna verlieten de bezoekers zwijgend de zaal.
Stof tot nadenken!


Leefse!

Aaltje.


2 opmerkingen:

  1. Mooi artikel Aaltje. Inderdaad, links schijnt tot een vies woord te zijn verworden, terwijl er zonder (echt) leidend links gedachtegoed nooit een wereld kan ontstaan waar geluk, solidariteit, gelijkheid en zorg voor natuur en milieu de belangrijkste drijfveren zullen zijn....... En Dolf Jansen? Ach nog altijd 'een vooraanstaand' PvdA lid, een partij met 'een links imago', die zich alleen links afficheert in de oppositie, maar zo gauw deze partij meeregeert blijkt het een ordinaire neoliberale partij te zijn......

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Precies Willem, zo is het!
      Vanmorgen heb ik een documentaire gezien over Arie Groenevelt, die recentelijk is overleden! Hierin hoor je nog iets van een strijd, die er alk lang niet meer is!
      Hier is de link: https://www.youtube.com/watch?v=DcbZ7j7mf4E

      Verwijderen