zondag 24 december 2017

Fijne kerstdagen.....!!!



Op dit moment verzamelen de bewoners van het dorp zich rond de fonkelende kerstboom, de vrouwelijke präst staat haar woordje te verkondigen, er wordt gespeeld en gezongen.
Ik ben er niet bij. Gewoon thuis blijven, samen, en mijn eigen woorden en muziek kiezen.
In deze zogenaamde donkere dagen voor kerst, duiken er allerlei emoties op, die ons moeten laten zien, dat de kerk en onze overheid nog steeds begaan zijn met de "gewone man". De mensen in onze samenleving die het moeilijk hebben, niet of nauwelijks rond kunnen komen. Kinderen die in armoede leven.
Deze week was het de week van "Het glazen huis", van de "Warmste week" in België, enz.
Op tv komen de daklozen ineens langs en hoe goed er in deze periode voor hen gezorgd wordt. Ben je verslaafd, aan drugs en/of alcohol of heb je een psychische aandoening, dan heb je als dakloze hulp om je heen. Val je als dakloze niet in die categorie, dan heet je "zelfredzaam" te zijn. Weliswaar zonder een dak boven je hoofd, maar toch.....
Geen adres..... geen huis..... geen werk..... geen inkomen!

Schandalig!!!

Het eerste waar een overheid voor moet zorgen, is VEILIGHEID!!!
En dan niet de veiligheid, van politie op straat, die ons moeten beschermen tegen het dreigende gevaar van terroristen.
Nee, de basisvoorwaarden van een adres en een goed onderkomen en voldoende geld om te eten, kleden, je warm houden en naar de arts en tandarts kunnen.

Maar vlak voor kerst horen we over daklozen, die dankbaar moeten zijn voor een bed in een slaapzaal en een maaltijd, die uit grote ijzeren pannen komt.
Mensen die eenzaam zijn en waar dat allemaal door kan komen.
Families die elkaar opzoeken aan vol gevulde tafels, ondertussen cadeautjes uitwisselen.
Er worden in de week voor kerst grote sommen geld ingezameld en daarna.....
Na de kerstdagen gaan we weer gewoon verder?
Ik kan me er niet aan onttrekken, dat kerst bijna synoniem staat met schijnheiligheid. En dat was toch nooit de bedoeling???!!!
Jaap van der Merwe zong al lang gelden: 'Tijdens de kerstdagen zit Hans Wiegel bij Joop den Uyl op schoot en daarna slaan ze elkaar weer dood!'.

Ik wens iedereen zijn eigen wijze van kerst doorbrengen, met anderen of alleen.
Maar ik wens vooral toe, dat we gevuld worden met een vuur, in deze dagen kan ik beter spreken van een heilig vuur, om niet alleen zorg voor de ander te hebben maar ook het vuur van de opstand te voelen, dat er met ons, de bevolking, niet gesold mag worden, dat we niet toelaten dat de kloof tussen arm en rijk nog groter wordt. Dat kinderen in armoede opgroeien, dat......

Toch wens ik iedereen fijne kerstdagen toe!!!

Leefse

Aaltje.


2 opmerkingen:

  1. Aaltje,

    prachtig stuk en een trieste werkelijkheid, laten we met z'n allen het vuur van de opstand ontsteken (als dat nog niet is gebeurd), het is de hoogste tijd!

    Fijne dagen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank Willem,
    ik wens je veel vuur toe voor nu
    en voor wat nog gaat komen!

    Aaltje.

    BeantwoordenVerwijderen