zondag 2 juli 2017

Aan tafel bij.....Jinek!



Gisteren, zaterdag 1 juli, viel ik op Bvn in een uitzending van Jinek, waar zij op dat moment een gesprek had met Rob Scholte. De man die in 1994 een bomaanslag in zijn auto heeft overleefd, en sindsdien met geamputeerde benen in een rolstoel leeft. Hij vertelde over zijn jarenlange strijd met het gemeentebestuur van Den Helder. Hij heeft in gezamenlijk overleg met deze gemeente, in een gebouw een museum gecreëerd, maar moet er per 1 juli uit. Deze situatie leeft tussen beide partijen al heel wat jaren en inmiddels is er door dit conflict een scheefgroei ontstaan in de communicatie.
Ik kreeg de indruk dat Jinek geen enkel begrip had voor dit conflict en hij werd door haar manier van vraagstelling in de verdediging gedrukt. Zij had in feite één begrip moeten noemen: "Machtsstrijd", in het voordeel van de gemeente, die net zolang door zal gaan totdat zij gewonnen heeft.
Ik geef het je te doen, deze man heeft niet alleen een aanslag overleefd (waarvan de dader tot op de dag van vandaag onbekend is), maar laat nu tevens zien, dat hij over een grote dosis levensmoed beschikt en déze zal hem in staat stellen zich niet klein te laten krijgen. Maar ja, hij heeft te maken met het heilig verklaarde bezit. Net als bijvoorbeeld het koningshuis en de kerk heilig verklaard zijn. Tja....! Max Stirner (De enige en zijn eigendom), noemde nog een paar heilig verklaarde zaken, maar dit ter zijde.
Wie ongehoorzaamheid toont tegenover de macht, krijgt het zwaar te verduren.
Ik heb respect voor Rob Scholte, die zich niet op de kast liet jagen en rustig de vragen beantwoordde, ondertussen aan tafel zittend met de andere gasten, die zaten te wachten, tot zij.....eindelijk.... aan het woord konden komen.
En ja hoor, dat gebeurde dan ook, Joost Vullings en Xander van der Wulp, beiden politiek verslaggever bij de NOS, mochten vertellen hoe ontzettend leuk het is om te werken aan hun Vlogs!
Iedereen lachen, ach wat hebben we het leuk met elkaar: 'Zie je Rutte daar rennen en dan Pechtold, die, op het moment dat hij ons zag, al riep, vlog, aflevering 15'. Dit gegeven werd zelfs nog een keer herhaald. geweldig, de kijkcijfers stijgen en vooral jongeren tussen 25 en 35 jaar volgen ons.
Tot Jinek aan Rob Scholte vond, wat hij van de vlogs vond. Nee, hij keek niet naar dit soort programma's en hij zat nu met verbazing dit gesprek te volgen.

En nu komt het..... hij stelde daarop de vraag of zij in hun vlogs ook aandacht hadden besteed aan het feit, dat deze week in een besloten rechtszitting is bepaald, dat Joris Demmink, voormalig secretaris generaal op justitie, niet vervolgd wordt voor seksueel misbruik bij minderjarigen. Antwoord: 'Nee, dat hadden ze niet gedaan. Waarop hij de vraag opwierp wat dit voor de rechtstaat betekent. Er werd wederom door elkaar heen gepraat en Eva Jinek nam het heft in handen, door het gesprek een andere (veilige) richting op te sturen, met slechts één doel..... er moet gelachen worden.....!
Lachen? Prima, maar dit soort lachen.....?.....Tja....!

Hier is de uitzending terug te zien. Vanaf ongeveer 20.00 min. tot ong. 35.00 min. is Rob Scholte met zijn onderwerp aan de orde en hoe daarna vanaf 42.55min. de zaak Demmink even aan bod komt.

Leefse!

Aaltje.

1 opmerking: