dinsdag 14 juli 2015

Van priester naar anarchist/vrijdenker.... Sebastien Faure




Sebastien Faure (6 Januari 1858 - 14 Juli 1942)


In het boek: "Mijn leven" van Emma Goldman, komt de Fransman Sebastien Faure ter sprake. Iemand waar zij een groot respect voor had en die mij interesseert, door de grote verandering van keuze die hij had gemaakt.
Hij was begonnen aan een priesterstudie, heeft die de rug toegekeerd en heeft voor een anarchistische leefwijze gekozen, waarin hij wezen en kinderen van arme ouders, les ging geven op een manier waarin individualiteit, gemeenschap, leven in en met de natuur centraal stonden.
Hij was medeoprichter van het tijdschrift "Le Libertaire" en was één van de grootste strijders, tezamen met o.a. Emile Zola, in het Dreyfus proces en een grote steun voor Alfred Dreyfus.
Vanuit zijn anarchistische visie, streed hij met hart en ziel tegen de reactionaire krachten in Frankrijk!

Waarom besteed ik nu aandacht aan deze (onbekende) Sebastien Faure?
Omdat ik zelf ooit een keuze heb gemaakt voor "te geloven in God".
Ik kwam er gaandeweg achter, door schade en schande, dat het een vergissing bleek, een GROTE VERGISSING!
Er is geen God, het zijn godsvoorstellingen.
Echter het begrip God, kan gebruikt worden door leiders, om mensen er onder te houden, angst aan te praten, geld afhandig te maken, m.a.w. macht over hen te hebben.
De bijbel wordt nog steeds gehanteerd als "Het Boek van de Waarheid". In dit boek zijn echter zó vaak veranderingen aangebracht, dat er van enige originaliteit al lang geen sprake meer is. Door heel veel mensen, kerken, geloofsrichtingen enz. kan dit boek nog steeds gebruikt worden als machtsmiddel.
Zodra je deze beelden van God loslaat, niet meer uitgaat van het dogma, van dogmatisch geloven: "Omdat het in de bijbel staat; omdat de pastoor, de dominee het zegt, is het zo", maar je eigen verstand gebruikt en iedere vorm van onderwerping van je af kunt houden, dan ben je werkelijk op weg bevrijd te raken van knellende ketens, die GELOOF heten!!!

Leefse
Aleke!








Geen opmerkingen:

Een reactie posten