woensdag 22 juli 2015

Errico Malatesta, een "gevaarlijk" DENKEND man!




Errico Maltesta
(14 december 1853 - 22 Juli 1932)


Vandaag is het de sterfdag van Errico Malatesta, Italiaanse anarchist!
Graag wil ik een belangrijke gedachte en oproep van hem doorgeven!

'Wij willen een radicale afschaffing van overheersing en uitbuiting van de ene mens door de ander; wij willen dat de mensen zich bewust en vrijwillig aaneensluiten en dat allen vrijwillig samenwerken voor het welzijn van allen; wij willen dat de maatschappij bestaat om een ieder te voorzien van de middelen om een zo groot mogelijk welzijn, een zo groot mogelijke morele en materiële ontwikkeling te bereiken; wij willen brood, vrijheid, naastenliefde en wetenschap voor allen.
En om al deze uiterst belangrijke doeleinden te verwezenlijken is het volgens ons noodzakelijk dat de productiemiddelen ter beschikking van allen komen en dat niet één mens, niet één groep mensen in staat zal zijn anderen te dwingen zich aan hun wil te onderwerpen of enige andere invloed uit te oefenen dan die van de rede en het voorbeeld.
Ons doel luidt dus: onteigening van de grondeigenaars en kapitalisten ten gunste van het collectief; en afschaffing van de regering.
En in afwachting van het moment dat dit werkelijkheid kan worden: propageren van onze idealen; organisatie van de krachten onder het volk; aanhoudende strijd, met of zonder geweld, afhankelijk van de omstandigheden, tegen de regering en tegen de bezitters, om zoveel mogelijk vrijheid en welzijn voor allen te bevorderen.'

Errico Malatesta, was één van de belangrijke mensen uit de anarchistische beweging.
Een "gevaarlijk" man..... althans zo werd hij gezien door de machthebbers.
Hij heeft de helft van zijn leven in ballingschap doorgebracht en 10 jaar in de gevangenis gezeten, uitsluitend  in afwachting van een proces.
Door de jury's werd hij bijna altijd vrijgesproken, omdat zij wél respect hadden voor deze "galantuomo", de enige man van eer!

Op dit moment lees ik het boek "Errico Malatesta, Leven en ideeën van een Italiaanse anarchist" van Vernon Richards en heb deze teksten hieruit kunnen gebruiken.
Ik kan het zelf niet beter verwoorden en wil alleen hierover zeggen:
Iets om over na te denken!

Leefse
Aleke!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten