zondag 2 mei 2021

Corona op de troon.....

 
                                             
Corona Extra in de aanbieding!

Corona op de Troon!

Soms zijn er momenten dat mijn verstand écht even stil staat.
Zo ook vorige week, want, ben ik in de supermarkt met mijn tevoren gemaakt boodschappenlijstje (die ik meestal thuis laat liggen), sta ik ineens oog in oog met een tafel vol kratjes bier van het merk: 
Corona Extra.
Hoera!!! Nu 6 flesjes Corona Extra voor "maar" €8,29. Normaal dubbele prijs.
Zuipen jongens!

Hoe is het toch mogelijk. Heel Nederland, de hele wereld, is al meer dan een jaar in de ban van een vreselijke pandemie, een ziekte waarbij alle andere griepvirussen in het niets verzinken, er lockdowns zo maar weer onverwachts ingesteld, er gewaarschuwd wordt aan iedere Nederlander als ware er met hel en verdoemenis gedreigd wordt (zoals vroeger en nu in de kerk vanaf de kansel) dat, wanneer wij ons niet aan de maatregelen houden, het héééééél slecht met iedereen zal aflopen of dat de versoepelingen weer teruggedraaid zullen gaan worden. Omdat wij moeten GEHOORZAMEN!!! Foei, wanneer leren we het u eens!!!
Als ware de bevolking een kleuterklas die je met straf en beloning eronder moet zien te houden.
En dan.....Corona Extra in de aanbieding.
Zo erg kan het allemaal niet wezen, de aandeelhouders moeten tevreden gesteld worden, dus ondanks het coronavirus, moet de coronadrank verkocht worden.

Om even alle ellende te vergeten, drink je in je eenzame uurtjes maar 6 flesjes leeg. Knapt een mens van op nietwaar?
Dat alcoholverslaving nooit wordt aangepakt, nooit tot een werkelijke aanpak zal leiden komt niet ter sprake. Vrijwel iedere film die je ook ziet, altijd wordt er gedronken, alcohol dus. Nooit worden daar vragen bij gesteld, nee, werk in op het onderbewuste. Dan blijft drankgebruik een geaccepteerd gegeven en wordt het kinderen van jongsafaan al als normaal voorgeschoteld. Want als je niet drinkt, dan hoor je er niet bij.....

Er zijn in het verleden politieke leiders geweest, die het drankgebruik wilden aanpakken zoals Domela Nieuwenhuis, maar ook Michael Gorbatsjov. Overigens dat werd hem niet in dank aangenomen. Nee, drank hoort er bij.

Wij woonden in een dorp in Zweden waar ongeveer 100 jaar geleden een zogenaamd Missionskyrka een kerkje werd gebouwd. Met welke reden? Omdat in dat dorp een glasfabriek was, waar o.a. ramen werden gemaakt en glas geblazen. Het bleek, dat er na het weekend iedere keer zo slecht bubbelig glas werd geblazen, dat er ingegrepen moest worden. De werknemers waren nog half en half dronken of sliepen al werkend hun roes uit. Dus er werd een kerkje gebouwd en een missionaris deed er zijn intrede. en warempel, de werknemers kregen weer een beetje zorg en aandacht en hun drankmisbruik werd in goede banen geleid wat het werk ten goede kwam.

In Zweden wordt geen sterke drank verkocht in een gewone supermarkt. Voor drank ga je naar de Systembolaget. Een slijterij die vanuit de regering geleid wordt. Er stonden bij tijd en wijle lange rijen voor de deur na het weekend, om de voorraad weer aan te vullen.
Er werd en wordt door jong en oud in Zweden nog steeds veel, heel veel gedronken. Om de stille armoede, die er sterk aanwezig is, weg te drinken?
Of men brouwt zelf zijn drankje, ook dat wordt met name op het platteland nog volop gedaan.

Drank hoort er bij. 
Tijdens de Olympische Spelen is er altijd het zogenaamde Heinekenhuis. Waarom in godsnaam? 
Ach ja, natuurlijk, wat stom van me. Heineken is natuurlijk de grootste sponsor van het hele festijn en dat moet goed in de koppen van het volk gestampt worden. Want bij het herhaaldelijk horen van Heineken pils, dan krijg je toch zin in zo'n schuimende kraag?! Dat er tegenwoordig flink veel reclame wordt gemaakt voor alcoholvrij bier is natuurlijk een wassen neus, want de verleiding van de geur blijft en vroeg of laat wordt er dan toch de alcoholvariatie genuttigd.

Was bier niet een uitvinding van monniken in de vroege middeleeuwen? Wat zullen die mannen het gezellig hebben gehad, met hun bierbuiken naar de mis om vergeving van hun zonden te vragen.
Er zijn nog steeds verschillende kloosters, vooral in België waar bier hun bron van inkomsten is.

Drank maakt meer kapot dan je lief is. Is dat niet een slogan?

Zodra je ergens in gezelschap bent, dan wordt je (na de koffie) gevraagd: "En.....wat wil je drinken? Een glas bier, of wijn, zeg maar, rood of wit."
Als je dan bedankt en gewoon een glas water wilt, dan ben je ongezellig en wijk je af.

Karl Marx zei al: "Religie is het opium van het volk!". Ofwel, opium, de échte "verslavende opkikker" is voor de adel, religie is het verslavende middel van het volk.
Of, de pastoor die tegen de kroegbaas zegt: "Hou jij ze arm, hou ik ze dom!".
Is het niet zo, dat verslavingen maar één doel bewijzen, nl. dat het volk er is, om ze uit te buiten? Denk nog eens aan de stoelen in de Tweede Kamer: voorzien van een kroon met daarop het kruis. 

Naast drank zijn er nog heel wat meer verslavingen, roken, kopen, seks, games, gokken, geloof,.....
Zijn we niet allemaal verslaafd aan het leven, ofwel een slaaf van iets wat sterker is dan jezelf?
Is er niet op alle fronten wel iets minder gevaarlijks dan gokken en roken en drank, waaraan we verslaafd zijn? Aan het nieuws, de journaals op tv, internet, de krant, je werk, een mening, je rol in het leven enz....?

Zouden we niet Vrij moeten staan in Het LEVEN, in plaats van verslaafd, aan het leven?!
Het is een gedachte die mij al langer bezig houdt en mij keer op keer voor die vraag stelt. Het is het overdenken waard nietwaar?

Ik hoop trouwens dat de supermarkten (want ik heb de Corona Extra reclame actie in meerdere winkels gezien) met hun volledige voorraad zijn blijven zitten, maar eerlijk gezegd betwijfel ik dat. Want voor die prijs kun je dat natuurlijk niet laten staan.

Dus, ik zal niet verder zeuren, (ga nu een glas water uit de filterkan dinken, water, waar geen bier tegenop kan) maar moest dit, toch even kwijt. 

Leefse!
Aaltje😊


Geen opmerkingen:

Een reactie posten