dinsdag 31 januari 2017

Wilhelm Reich.....Fascisme en massapsychologie!



Het lijkt wel alsof de ontwikkelingen, die in een uiterst rechtse richting wijzen, ineens heel snel gaan. Althans er gebeurt veel, m.n. de maatregelen van Trump aangaande het toelaten van vluchtelingen in de VS en het sluiten van de grenzen voor moslims, afkomstig uit Somalië, Soedan, Jemen, Libië, Syrië, Irak en Iran.

Hiermee worden groepen tegen elkaar opgezet, uit elkaar gedreven, tegenover elkaar geplaatst. Christenen mogen wel binnen komen, moslims niet. Er wordt tegen geprotesteerd, maar het kwaad is al geschied.
Het roept alleen maar meer haat op, bij bijvoorbeeld moslimextremisten.

"De geschiedenis herhaalt zich, maar nooit op precies dezelfde manier!"

In Hitler Duitsland waren het de Joden, die niet mochten deugen.
(Overigens, er zijn sterke aanwijzingen dat de westerse wereld de Jihadisten zelf bewapent).

Zou het niet zo kunnen zijn, dat dit de bedoeling is? Chaos, wanorde creëren, mensen die het niet meer kunnen volgen en zich van de politiek nog meer af gaan keren om daarmee extreem politieke leiders in het zadel te helpen? Of uitroepen: "Zo kan het niet langer, er moet een sterke man komen"? En dan geen Wilders, die er blijk van heeft gegeven, het eens te zijn met het decreet van Trump en het in Nederland ook uitgevoerd zou willen zien.

Als vervolg op het artikel "Luister, klein man" van Wilhelm Reich, doe ik hierbij een link van de site marxists.org naar een aantal hoofdstukken uit zijn boek: "Fascisme en massapolitiek".
Geschreven in 1933 in de tijd dat Hitler op democratische wijze aan de macht is gekomen, net als Trump nu!
Lijkt mij een prima manier om je te verplaatsen in de tijd van toen, hoe het mogelijk was, dat mensen zo verleid kunnen worden tot verkeerde keuzes en dit te vertalen naar het nu!

Leefse!

Aaltje.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten