dinsdag 9 februari 2016

Spekman.....? Van bijzaken hoofdzaken maken!


Hans Spekman heeft het nieuws gehaald met het aanhalen van Wilders. Man, wat een wijsheid, wat een armoe.
Waar ik mij echter het meeste aan stoor is, dat door de media, Domela Nieuwenhuis uit de kast wordt gehaald en in verband wordt gebracht met de PvdA. Wordt hij nu ingelijfd bij de PvdA om er mee te kunnen pronken, bij het 70 jarig bestaan van een partij, die zich nog steeds socialistisch noemt? Een socialisme dat mee wil gaan in het verrijken van de rijken en verarming van de armen en meewerkt aan de vernietiging van de mensheid. Nooit zul je ook deze partij de vraag horen stellen: "Wat is er de oorzaak van, dat er zoveel vluchtelingen zijn?". Het is een partij die schijnhoop biedt.
Samsom..... ach jee, ineens schiet mij het verhaal te binnen van Samson en Delila. De ijzersterke Samson, die niet klein te krijgen was, werd in zijn slaap door de vrouw Delila, van zijn kracht beroofd, door zijn haren af te knippen. Vanaf dat moment was het gebeurd met de man, de krachtige Samson. Natuurlijk is dit een fictief verhaal. Maar Samson, ehhh.... Samsom, de PvdA, hebben hun kracht al lang verkwanseld, door zich mee te laten slepen door de roem, het mee willen doen, zetels halen. De kern: het socialisme, het opkomen voor de gewone man, de arbeider, is verdwenen, weggevaagd. Enige jaren geleden stelde Wouter Bos al, dat het gelijkheidsidee bij de PvdA niet meer een onderwerp is.
Daarmee was deze partij in één klap, een neoliberale partij geworden, de taal van: ieder voor zich, uitdagingen, ZZpers enz.

En nu Domela Nieuwenhuis...... Deze man, die van dominee, politicus werd. Een man die opkwam voor de arbeider. Die in de gevangenis heeft gezeten voor majesteitsschennis. De vader van mijn man, heeft hem nog horen "preken", ofwel gehoord, hoe Domela de mens politiek bewust wilde maken. Deze vader herinnerde zich hoe tijdens zijn gevangenisperiode werd gezongen: "Domela moet zakkies plakken, hi ha ho".
Nee, Domela Nieuwenhuis was geen PvdAer. Hij is een tijdje kamerlid geweest, maar er uit gestapt, omdat hij begreep, dat er in de politiek, vanuit die positie, niets te bereiken viel.
Hij was een ANARCHIST! Hij was een MENS!
En niet op de manier waarop het anarchisme nu in het nieuws misbruikt wordt, b.v: "Anarchistische jongeren gooiden met stenen, tijdens de staking in Griekenland".
Dit is geen anarchisme.
Anarchisme is een zeer goed doordachte politieke levenshouding. Zoals Anton Constandse, Emma Goldman, Errico Malatesta dit gestalte hebben gegeven
Nu doe ik deze mensen eigenlijk tekort, door ze even in een bijzin te noemen. Het gaat mij er om, dat zowel begrippen als personen worden misbruikt. De werkelijke betekenis van anarchie, vormt een gevaar voor de machthebbers. Anarchie staat synoniem voor zelfstandig denken, zoals Domela Nieuwenhuis daar een belichaming van was. Hij stond voor gelijke berechtiging van mannen en vrouwen, streed voor kiesrecht en voor geheelonthouding. Hij wist, dat mensen aan alcohol verslaafd konden raken en hen dat tot slaaf kon maken. Een uitspraak van hem was dan ook: "Denkende arbeiders drinken niet, drinkende arbeiders denken niet".
Hij kwam niet met mooie praatjes, maar met daden, voor een menswaardig leven. Een man van stavast! Een man, waar de PvdA nog wat van kan leren.
Echter, wie oren heeft, die hore!

Leefse
Aaltje (Aleke).

P.S. De foto is afkomstig van Wikipedia.

Meer te lezen over Domela Nieuwenhuis
klik hier en
klik hier




Geen opmerkingen:

Een reactie posten